Źródło: Andrea Piacquadio/Pexels
W dzisiejszych czasach większość niezbędnych artykułów żywnościowych dostępnych jest od ręki w sklepach. W takiej sytuacji hodowla kur na własne potrzeby może się wydawać fanaberią. Chyba że mieszkamy na wsi i jesteśmy rolnikami. Takie rozwiązani ma jednak swoje niezaprzeczalne zalety. Najważniejsza z nich brzmi „wiem co jem”. Nie jest żadnym zaskoczeniem, że praktycznie całość artykułów spożywczych dostępnych w sklepach, pochodzi z produkcji lub hodowli przemysłowej. Nikomu raczej nie trzeba też tłumaczyć, co to oznacza. Koncentracja na zysku, często kosztem jakości, mnóstwo chemicznych wspomagaczy, modyfikacje genetyczne. Żadna z tych rzeczy nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Mało tego, często ma na nie wprost niekorzystny wpływ. Dlatego, jeśli tylko mamy możliwość zastąpienia takich produktów takimi, których pochodzenia i jakości jesteśmy pewni, warto to zrobić. Poza tym np. jajka z własnej, naturalnej hodowli są po prostu smaczniejsze. Od czego zacząć chcąc hodować kury?
Jeśli planujemy hodowlę w mikroskali, całkowicie na własne użytek, nasze potrzeby będą najprostsze. Niezbędne wyposażenie możemy wykonać we własnym zakresie lub skorzystać z oferty, jaką posiada każdy sklep hodowlany. Taki minimalny zestaw będzie zawierał poidło, karmidło, oświetlenie oraz opcjonalnie, dla komfortu zwierząt, grzędę.
Jeśli planujemy hodowlę w większej skali, w celach zarobkowych, najlepiej skorzystać z oferty i doradztwa specjalistycznego sklepu. Przykładową ofertę znajdziemy np. na stronie https://sklep.farmazuromin.pl/pl/c/Pojenie-drobiu/14.