Czerwone wino to niewątpliwa klasyka, w ciepłe i letnie dni najlepiej sprawdzają się wina rose, natomiast musujące świetnie odnajdują się na imprezach i szturmem zdobywają nocne życie. Coraz częściej decydujemy się również na wina do posiłków. Udana kolacja to bowiem nie tylko pyszne jedzenie, lecz także przyjemna atmosfera i dobre towarzystwo. Doskonałym dodatkiem do naszego wieczoru może okazać się odpowiednio dobrany alkohol. W jaki sposób zatem powinniśmy robić to właściwie?
Najważniejszą regułą jest to, by zawsze wybierać wino, które nie zdominuje swoim charakterem naszej potrawy, ale dopełni jej smak. Białe wino możemy zastosować do potraw składających się z białego mięsa lub ryb, a czerwone do potraw z mięsa czerwonego. Czasami jednak o smaku dania decyduje jego sos, dlatego nie w każdym przypadku powinniśmy stosować powyższą regułę. Zdecydowanie prostszy jest dobór trunków do deserów. Słodkie czerwone wino powinniśmy dobierać do słodkich dań. Wytrawne niestety nada jedynie w tym przypadku kwaśnego posmaku, dlatego zalecanym jest jego unikanie. Natomiast białe wino słodkie świetnie sprawdzi się przy pikantnych potrawach, na przykład w kuchni meksykańskiej. Przy przygotowaniu tego typu potraw pomogą nam fartuchy kucharskie.
Niezwykle ważny jest także sam sposób podania posiłku. Dobrze jest, jeżeli podamy danie w ciekawy sposób, chociażby w dekoracyjnej zastawie. Natomiast jeżeli chcemy uniknąć możliwych stłuczeń, możemy skorzystać z pomocy uchwytu na kieliszki do wina. Dodatkowym jego atutem jest to, że możemy zamontować go w dowolnym miejscu.