Podawanie kawy czy herbaty może się wydawać niczym skomplikowanym, jednakże stworzone są do tego odpowiednie reguły i zasady podobne, do tych określających jak powinno podawać się dane wino oraz w jakim kieliszku się to powinno odbywać.
Przede wszystkim kawę powinniśmy podawać w odpowiednich naczyniach, utrzymujących jej ciepłotę co najmniej przez 15 minut. Odpowiednie do tego będą serwisy kawowe z porcelany, które dzięki delikatnym ściankom są idealne do utrzymywania temperatury napoju (sprawdź ofertę: serwis kawowy porcelana). Oprócz tego, należy posiadać kompletną zastawę, na którą składa się imbryk, filiżanki, cukierniczka oraz naczynie na mleko – mleko nigdy nie może podane być wprost z lodówki, czyli o obniżonej temperaturze. Przed jego podaniem należy je delikatnie podgrzać, ażeby jego temperatura nieznacznie wychodziła poza temperaturę pokojową. Działanie to sprawi, iż wlanie mleka do kawy nie zmniejszy jej ciepłoty i nie spowoduje zbytniego wpływu na smak. Niezmiernie ważne też jest, żeby podajnik do mleka posiadał podstawkę – pozwoli nam to uniknąć częstych plam od mleka jakie mają miejsce po skorzystaniu z naczynia.
Natomiast herbatę powinno podawać się głównie w kubkach porcelanowych, które idealnie zadbają o utrzymanie określonej temperatury oraz zmaksymalizowanie zapachu oraz smaku. Oczywiście uprzednio zadbać musimy o jej optymalne zaparzenie – w zależności od wyboru rodzaju herbaty: czy to będzie klasyczna zielona, czerwona czy biała – sposób zaparzenia będzie się różnił i przebiegał wobec innych standardów. Sprecyzowane zaparzanie pozwoli nam wyciągnąć z danej herbaty jej najlepsze walory smakowe, jak i zapachowe.