Jak zrobić dobre espresso?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Espresso jest jednym z podstawowych sposobów parzenia kawy. Stanowi także podstawę wielu innych kaw, a dobrze i prawidłowo przyrządzone sprawi, że osiągniemy najlepsze właściwości kawy i wyodrębnimy jej niepowtarzalny smak. Sprawdźmy, jak przygotować najlepszą wersję espresso.

Podstawy, o jakich nie możemy zapomnieć

Prawidłowo przygotowane espresso ma 25-30 ml, a najłatwiej będzie je przygotować w ekspresie ciśnieniowym (choć kawiarki także podołają temu zadaniu). Temperatura wody, jaką używamy do parzenia kawy powinna oscylować w zakresie 88 – 92 °C. To pozwoli nam uzyskać gęstą i kremową piankę (cremę), której najbardziej zawdzięczamy wyczuwalny aromat kawy. 

Klasyczne espresso przygotowuje się z 7 gram mielonej kawy. Najlepiej jest ją zmielić tuż przed samym parzeniem – dzięki temu uzyskamy espresso najlepszej jakości, mocne a zarazem aksamitne, o dobrze wyczuwalnym smaku i aromacie. Odpowiedni stopień zmielenia kawy wpływa na jakość gotowego naparu (zbyt grubo zmielona spowoduje otrzymanie wodnistego i słabego naparu, a zbyt mocno zmielona sprawi, że otrzymamy kawę gorzką lub kwaśną). Czas parzenia powinien wynosić około 25 sekund i powinien być przeprowadzony pod odpowiednim, mocnym ciśnieniem. 

Kluczem do sukcesu jest wybór dobrej kawy

Dobra jakościowo kawa ma ogromne znaczenie dla jakości przygotowanego espresso. Mieszanka 100% Arabiki charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem, w porównaniu do Robusty jest zdecydowanie mniej kwaśna i gorzka, co sprawia, że jest najczęściej stosowaną kawą w kawiarniach. Na stronie https://mkcafe.pl/ znajdziemy ofertę wielu rodzajów kaw, dzięki czemu z pewnością każdy odnajdzie tą, dzięki której uzyska najlepsze w smaku espresso.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*