Herbata znana jest w Europie od XVI wieku, jednak już wtedy miała opinię napoju bardzo zdrowego. Leczoną nią różne dolegliwości, pozwalała się rozgrzać w zimne dni. Przed wielką ekspansją i popularnością u wszystkich Europejczyków, powstrzymywała ją jednak bardzo wysoka cena i mała dostępność. Biedniejsi mieszkańcy tworzyli własne napary, opierając się o suszone owoce, liście oraz igły drzew. Jak się okazało, ko pozycje te, też miały bardzo dobry wpływ na zdrowie.
Najpopularniejsza na świecie odmiana tego napoju. Ma ona pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, pozwala regulować ciśnienie krwi. Dzięki temu, dobrze ogrzewa organizm, zapobiega zakrzepom. Dzięki zawartości teaflawiny, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, neutralizują działanie jonów metali ciężkich, dodatkowo, w pewnym zakresie opóźniają proces starzenia. Herbata czarna wspomaga organizm, w walce z efektami biernego palenia, zmniejsza skutki bycia wystawionym na smog. Wspomaga również proces trawienia, poprawia nastrój.
Najbardziej znane odmiany, czyli z napar z dzikiej róży oraz maliny, to nie jedyne herbaty owocowe, które dostępne są w Polsce. W sklepach, dostępne są tzw. mieszanki funkcjonalne, mające na celu konkretne, pozytywne działanie na organizm. Herbata dostępna na https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-herbaty-herbata-owocowa, wspomaga organizm w okresie zimowym, wspomagając jego regenerację oraz dostarczając wszystkie, niezbędne składniki. Ponadto, herbaty owocowe korygują pracę układu pokarmowego, mają pozytywny wpływ na sen oraz działają przeciwzapalnie.