Lokale gastronomiczne to przede wszystkim miejsce, gdzie można smacznie zjeść. Aby wydawanie posiłków i obsługa klientów przebiegała sprawnie, konieczne jest jednak dysponowanie sprawnym zapleczem technicznym. Pomijając kwestie gastronomiczne, na pierwszy plan wysuwają się tutaj urządzenia fiskalne, które pozwalają szybko stworzyć rachunek czy podzielić go na kilka osób zamawiających przy jednym stoliku. Podstawowym sprzętem tego typu są oczywiście kasy fiskalne do gastronomii, które służą przede wszystkim do wystawiania rachunków. Ich nowoczesne modele umożliwiają ponadto stworzenie własnej bazy produktów, posiłków czy napojów. Praktyczną ich odsłoną są urządzenia mobilne, które pozwalają na wygodną, bezprzewodową obsługę klientów w ogródkach piwnych i innych obiektach poza budynkiem restauracji. Dzięki takiej możliwości klienci mogą płacić bezgotówkowo, w dogodnej dla siebie formie.
Poza oczywistą kasą fiskalną, która gwarantuje nie tylko bezproblemową obsługę klientów, ale również prawidłowe funkcjonowanie lokalu i jego późniejsze rozliczenia z Urzędem Skarbowym, warto również zainwestować w inne urządzenia, które pozwalają ulepszyć obsługę gości. W tej kategorii znajdują się przede wszystkim drukarki fiskalne, terminale płatnicze oraz sprawdzarki cen. Ich prawidłowe wykorzystanie z pewnością usprawni pracę niejednej restauracji czy kawiarni, a tym samym zwiększy zadowolenie klientów, co jest przecież celem działania każdego lokalu gastronomicznego.