Produkowanie żywności to niezwykle odpowiedzialne zajęcie. Sytuacja, w której do klientów trafia zanieczyszczony produkt, zawierający ciała obce może negatywnie wpłynąć na wizerunek firmy. Aby tego uniknąć, niezbędne jest nieustanne kontrolowanie jakości na różnych etapach produkcji żywności.
Dostanie się ciał obcych do produktów żywnościowych może zagrażać zdrowiu i życiu konsumentów. Żeby uniknąć zagrożenia, coraz więcej firm korzysta z tzw. produktów wykrywalnych. Zalicza się do nich akcesoria biurowe, narzędzia przeznaczone do sprzątania, odzież ochronną, a nawet zatyczki do uszu. Wszystkie te produkty tworzone są z materiałów o właściwościach metaliczno-magnetycznych. Dzięki temu są łatwe do wykrycia za pomocą wykrywaczy metali. Korzystanie z nich jest zgodne z systemem HACCP. Dla firm wykorzystujących produkty wykrywalne HACCP jest zbiorem zasad ułatwiających utrzymywanie najwyższej jakości, identyfikacji i neutralizacji zagrożeń.
Podczas produkcji żywności wykonuje się także kontrolę zawartości opakowań. Takie działania pozwalają wykryć niedostateczną ilość lub brak produktu w opakowaniu. Istotne znaczenie ma także sprawdzanie integralności wyrobów końcowych oraz poprawności ich zamknięcia. Dzięki temu możliwe jest sprawdzenie, czy produkt końcowy nie został uszkodzony i czy zamknięcie jest szczelne. Wyróżnia się wiele sposobów weryfikacji jakości produktu. Ich wdrożenie pozwala uniknąć sytuacji, w której do klienta trafia zanieczyszczona żywność.