Cukiernie są chętnie odwiedzane przez klientów zarówno latem, jak i zimą. Gdy jest chłodno, świetnie sprawdzają się ciasta czekoladowe. Najlepiej sprzedają się torty z dużą ilością kremu, wykończone lśniącą polewą, która dodaje ciastu uroku. Do przygotowania takiego tortu w cukierni niezbędne są ubijaczki planetarne, które wykonują niemal wszystkie czynności za cukiernika.
Najnowsze ich modele są dostępne na https://ibis.net.pl/oferta/ubijaczki-planetarne-uc/. Wystarczy tylko odmierzyć składniki za pomocą wagi kuchennej, która nawiasem mówiąc też jest konieczna przy pieczeniu, bo cukiernictwo to przede wszystkim dokładność.
Składniki zostają umieszczone przez piekarza w misie robota, który następnie uruchomiony – miksuje je do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wszystko wypieka się w piecach cukierniczych, które są potrzebne, gdy cukiernia wytwarza większe ilości ciast. Potrzebne są też formy i ringi, co zapewni, że każdy pojedynczy blat biszkoptowy będzie takiej samej wielkości.
O ile ciężkie ciasta czekoladowe znakomicie pasują do zimy, o tyle latem klienci szukają już lżejszych smaków. Jeżeli ciasta, to najlepiej biszkoptowe z dużym dodatkiem owoców, który zapewni odpowiednią lekkość deseru. Wszystko to dobrze komponuje się z kremami. Te z kolei szprycowane są za pomocą worków cukierniczych, bez których żaden profesjonalny piekarz nie wyobraża sobie pracy.
Jeśli lato to i lody, dlatego na wyposażeniu każdej szanującej się cukierni powinna być maszyna do lodów. Umożliwia ona produkcję kremowych smakołyków o różnych smakach, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Tekst przygotowany w ramach współpracy z Ibis.