Pomiary olfaktometryczne należą do najważniejszych w świecie perfumiarstwa. Pozwalają sprawdzić jakość surowców, określić działanie i stężenie zapachów, a także ich stabilność podczas przechowywania.
Olfaktometria to metoda pomiaru intensywności zapachu danej substancji. Służy do określania intensywności aromatów uwalnianych przez daną substancję podczas jej ogrzewania lub utleniania. Stosuje się ją również do analizy substancji lotnych zawartych w różnych produktach: żywności, napojach, kosmetykach, lekach itp.
W perfumerii olfaktometria pomaga zmierzyć intensywność zapachu, czyli to, jak bardzo dana substancja pachnie. Za pomocą tej metody można określić, ile cząsteczek danej substancji uwalnia się do powietrza w ciągu sekundy przy danej temperaturze i ciśnieniu.
Wyniki uzyskane z pomiarów olfaktometrycznych są wykorzystywane do celów kontroli jakości: surowce i produkty gotowe muszą mieć określone intensywności zapachu zdefiniowane w normach (ISO 3405:1992; ISO 3405:1992). Oprócz czystych substancji chemicznych normy te obejmują również materiały naturalne, takie jak olejki eteryczne i absoluty, które ze względu na swoją złożoność nie mogą być mierzone tradycyjnymi metodami, takimi jak chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS).
Jeśli chcesz poznać więcej detali, to koniecznie sprawdź witrynę internetową, aby poznać szczegóły: https://ottoindustries.com.pl/oferta/laboratorium/olfaktometryczne-pomiary-zapachow-badania-odorow/.