Pakowanie z zastosowaniem worków próżniowych to prawdopodobnie jedna z najlepszych metod zabezpieczania żywności oraz innych rzeczy przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Worki cechują się przede wszystkim wygodą użycia oraz dużą odpornością. Można z nich korzystać zarówno w domu, jak i przemysłowo przy pomocy specjalistycznego sprzętu do pakowania. Warto wiedzieć, że występują różne rodzaje worków próżniowych, przeznaczone do innych celów lub odmienne pod względem charakterystyki. Wśród nich warto wymienić chociażby worki moletowane, czyli strukturalne. Co warto o nich wiedzieć?
Worki moletowane wykorzystuje się do pakowania niewielkich partii produktów na pakowarkach bezkomorowych, często nazywanych też listwowymi. Są dostępne w wielu rozmiarach, ale jednymi z najpopularniejszych są worki moletowane 20×30, gwarantujące dużą pojemność. Odznaczają się one tym, że po obu stronach mają specyficzną fakturę złożoną z linii lub kratek. Przetłoczenia te spełniają ważną rolę, ponieważ odpowiadają za skuteczne odprowadzanie powietrza podczas pakowania na profesjonalnych urządzeniach. Takie rozwiązanie jest niezwykle korzystne, gdyż pozwala na dużo dokładniejsze dopasowanie opakowania do konkretnego produktu, co może okazać się przydatne zwłaszcza w przypadku zawartości o zmiennym kształcie. Warto zaznaczyć jeszcze, że w żaden sposób nie szkodzi im wilgoć, dlatego bez przeszkód można umieszczać w nich przedmioty na nią wrażliwe, czyli na przykład papier.