Bezpieczeństwo żywności jest priorytetem dla każdej firmy. Jest to również temat, który często pojawia się w wiadomościach, zwłaszcza w związku z ostatnimi wybuchami epidemii.
Bezpieczeństwo żywności polega na ochronie Twoich klientów przed szkodliwymi bakteriami i innymi zanieczyszczeniami, które mogą znajdować się w produktach spożywczych. Jeśli sprzedajesz żywność, masz obowiązek upewnić się, że jest ona bezpieczna do spożycia. Oznacza to regularne testowanie produktów, ich właściwe przechowywanie i trzymanie z dala od potencjalnych źródeł zanieczyszczeń, takich jak surowe mięso lub produkty rybne.
Oto kilka wskazówek dotyczących utrzymania bezpieczeństwa żywności:
Zawsze dokładnie myj ręce przed kontaktem z jakimkolwiek produktem spożywczym – zwłaszcza jeśli właśnie korzystałeś z toalety lub dotykałeś jakiegoś zwierzęcia – nawet jeśli nie planujesz niczego jeść. To samo dotyczy przyborów i wszystkiego innego, co będzie miało kontakt z żywnością. Nigdy nie wiadomo, gdzie były te ręce. Możesz przenieść bakterie z jednego miejsca na drugie nawet o tym nie wiedząc. Miej pod ręką płyn do dezynfekcji rąk, jeśli w pobliżu nie ma umywalki, abyś mógł go użyć po kontakcie z pieniędzmi lub dotknięciu innych osób lub zwierząt.
Możesz użyć torebek, aby utrzymać żywność przed kontaktem z powierzchniami. Pomoże to zapobiec rozwojowi bakterii i zanieczyszczeniu. Wykorzystuj zawsze worki do skrzynek lub innych pojemników, które mogą być zanieczyszczone bakteriami. Worki pomogą również zapobiec zanieczyszczeniu, jeśli pudełka lub pojemniki wyciekną, co może się zdarzyć w każdej chwili. Jeśli używasz torebek plastikowych, upewnij się, że nie są uszkodzone lub rozdarte.
Jeśli pracujesz z żywnością, utrzymuj swoje miejsce pracy w czystości, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Używaj czystych powierzchni i przyborów, kiedy tylko jest to możliwe, a po użyciu dokładnie je umyj.