W języku tureckim słowo „beyti” oznacza „przekąskę” lub „mały posiłek”. Istnieją dziesiątki różnych rodzajów beyti i można je znaleźć na prawie każdym rogu ulicy w Stambule.
O przekąskach
Tureckie przekąski są pyszne, wyjątkowe i często zdrowe. Kuchnia tego kraju ma wiele wpływów z całego świata, ale ma też kilka własnych lokalnych specjałów. Niektóre przekąski je się za pomocą widelca i noża, inne zaś palcami. Te tradycyjne dania są zwykle podawane z herbatą lub kawą i stanowią pyszny posiłek o każdej porze dnia.
Popularne przekąski
- mercimekli kutahya yahnisi – danie z pszenicy bulgur, soczewicy, ciecierzycy i warzyw, które gotuje się razem aż do zgęstnienia. Podaje się ją z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka czy koperek,
- acili etsuyu – tradycyjna zupa tarhana ze sfermentowanej mąki pszennej i jogurtu, która jest gotowana przez noc w piecu zwanym tandir (tradycyjny gliniany piec). Następnego dnia podaje się ją z oliwą, sokiem z cytryny i pilawem ryżowym zwanym ozkavuris (wymawia się oh-jeh-ka-veer-ees),
- ispanakli biber dolmasi – faszerowane bakłażany wypełnione cebulą, pomidorami i papryką.
Gdzie kupić?
Składniki do omawianych produktów, można z powodzeniem nabyć w sklepie online: https://tureckiesmaki.pl/.