Jakie są różnice pomiędzy czarnymi, a zielonymi oliwkami?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wielu ludzi myśli, że oliwki czarne oraz zielone są różnymi odmianami tego fantastycznego smakołyku rodem z ciepłego południa. W rzeczywistości jeden gatunek tych pysznych kuleczek może mieć obie barwy. Tak naprawdę kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości. Te w odcieniu zieleni są po prostu mniej dojrzałe niż ich ciemne koleżanki. Przeważnie różnią się one też smakiem. Te, które dłużej wiszą na drzewach, mają delikatniejszą strukturę i są łagodniejsze, oliwki jasne natomiast mają bardzo wyrazisty, charakterystyczny smak. Niezależnie jednak od tego, którą wersję lubimy, możemy być pewni, że jest to doskonałe źródło witamin, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dobroczynny wpływ oliwek

Zielone oliwki często są wykorzystywane nie tylko w kuchni. Już w starożytności oleisty ekstrakt z tych owoców był używany do zabiegów pielęgnacyjnych. Oliwa ma bowiem doskonały wpływ na naszą skórę i włosy. Regularne spożywanie tych pysznych kuleczek może nawet przyspieszyć odchudzanie i pomóc w regeneracji wątroby. Oliwki są uważane także za afrodyzjak. Dobrze więc inwestować w wysokojakościowe owoce pochodzące z Hiszpanii, Włoch lub Grecji. Będą one najwartościowsze i najsmaczniejsze, a to sprawi, że będziemy chętniej po nie sięgać.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*