Jakie tłuszcze powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Tłuszcze to bardzo istotny składnik diety, a ich przewlekły niedobór niesie bardzo negatywne skutki. Prawidłowa podaż tłuszczów umożliwia efektywne wchłanianie witamin, chroni przed zaburzeniami hormonalnymi oraz obniża ryzyko chorób serca i naczyń. Nie bez powodu dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy to niemal jedna trzecia całego menu. A jednak tłuszcz tłuszczowi nierówny. Niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, a także tłuszcze trans, powinniśmy ograniczyć w swojej diecie, rezygnując z przetworzonych słodyczy, słonych przekąsek i margaryn. W jadłospisie nie może za to zabraknąć tłuszczy nienasyconych, obecnych w tłustych rybach morskich, orzechach i oliwie.

Oleje z pierwszego tłoczenia – idealny sposób na zdrowe tłuszcze w diecie

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz ich właściwe proporcje są niezwykle ważne dla organizmu. Prawdziwą kopalnią zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje oraz oliwa z oliwek. Pomagają one poprawić parametry lipidogramu, chronią przed miażdżycą i sprzyjają długowieczności. Powinny to być jednak ekologiczne oleje z pierwszego tłoczenia, o największej zawartości zdrowotnych substancji, jak na przykład te dostępne pod adresem https://biozfarmy.pl/pol_m_Oleje-187.html. Warto sięgać zarówno po oliwę z oliwek, jak i olej rzepakowy, słonecznikowy, z nasion czarnuszki, sezamowy czy arganowy. Każdy z nich stanowi bogate źródło tłuszczów nienasyconych – istotne jest to, aby dany olej powstał na bazie jednorazowego, a nie wielokrotnego tłoczenia nasion. Poza tym warto wzbogacić dietę o różne orzechy, które nie tylko są kopalnią magnezu i cieszą smakiem, ale też stanowią świetne źródło zdrowego tłuszczu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*