Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego nie jest rzeczą łatwą. Aby odnieść sukces trzeba posiadać wiedzę z zakresu zarządzania, odpowiedni zespół oraz sprzęt. Jednym elementów wyposażenia jest szafa przelotowa gastronomiczna. Wykonane ze stali nierdzewnej, służą oddzieleniu strefy brudnej, czyli zmywali, od strefy czystej, w której przygotowywane są posiłki. Osoba wyciągająca czyste naczynia ze zmywarki układa je na półkach. Dzięki przelotowi, są one od razu dostępne dla kucharzy przygotowujących posiłki. Takie rozwiązanie pozwala oszczędzić czas, jest więc niezwykle funkcjonalne. Szafy przelotowe warto jednak nabyć jeszcze z innego istotnego powodu. Pomagają one utrzymywać higienę w kuchni i zapobiegają krzyżowaniu się dróg „brudnych” i „czystych”. Ich stosowanie jest konieczne, jeśli dany lokal chce spełnić wymogi dotyczące HACCP.
HACCP to zbiór przepisów i procedur, które wskazują miejsca potencjalnie niebezpieczne i proponują metody ich usuwania, bądź ograniczania. Posiadanie certyfikatu HACCP może pomóc w uzyskaniu przewagi konkurencyjnej, jest bowiem gwarancją tego, że w danym lokalu jest czysto i higienicznie. Szafy przelotowe poza tym, że wpływają na oszczędność czasu i higienę, pozwalają także oszczędzić sporo miejsca. Sprawdzają się szczególnie w mniejszych kuchniach, gdzie każdy metr dodatkowej powierzchni jest na wagę złota. W sprzedaży dostępne są szafy przelotowe z systemem drzwi przesuwnych, które wykorzystywane są w ciasnych pomieszczeniach. Niektóre modele posiadają podgrzewane półki, dzięki czemu potrawy podawane są w ciepłych naczyniach, przez co nie stygną tak szybko. Wydaje się, że produkty te posiadają wiele zalet, dlatego posiadając własny lokal gastronomiczny, warto poważnie rozważyć ich zakup.
Bogatą ofertę szaf przelotowych znajdziesz na przykład w sklepie internetowym: INTERIOR GASTRO.
Interesują Ciebie patelnie gastronomiczne? Sprawdź ofertę sklepu.