Czego nie może zabraknąć na polskim stole?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Polska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych w Europie. Kraj posiada długą historię tradycji i wiedzy kulinarnej, co znajduje odzwierciedlenie w naszych potrawach. Istnieją jednak pewne produkty spożywcze, które są obowiązkowe podczas każdego posiłku w Polsce. Są to:

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona to tradycyjne polskie danie. Wykonuje się ją z poszatkowanej kapusty, która jest fermentowana przez bakterie mlekowe. Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C, a także pozytywnie wpływa na florę jelitową i trawienie. Nie powinno więc dziwić, że podaje się ją niemal do każdego posiłku.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są częścią kuchni polskiej od średniowiecza, kiedy to spożywano je w ramach posiłków ofiarnych. Dziś podawane są jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych i zup.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone uważane są za nieodzowny element każdego posiłku. W zależności od sposobu przygotowania (w solance lub w occie) nazywane są również ogórkami „mokrymi” lub „suchymi”. Popularny wariant to połączenie ogórków kiszonych z czosnkiem i cebulą.

Wędzona kiełbasa

Wędzone kiełbasy są podstawą polskiej kuchni. Zazwyczaj spożywane są jako część posiłku lub podawane z chlebem, ziemniakami i innymi warzywami. Najpopularniejszą kiełbasą wędzoną są kabanosy, które wyrabia się z mięsa wieprzowego pokrojonego na kawałki i umieszczonego w osłonkach. Kiełbasa wędzona jest również wytwarzana z mięsa wołowego i jagnięcego.

Pierogi

Pierogi są podstawą polskiej kuchni. Wykonywane są z mąki, jajka i wody, często podawane do dań mięsnych. Pierogi mogą być gotowane lub smażone.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*