Mrożenie jest świetnym sposobem na przedłużenie trwałości żywności. Dzięki niemu można nawet w zimie cieszyć się owocami z letnich zbiorów. Zamrozić można także pieczywo, by nie musieć codziennie go kupować. Mrożone produkty nie tracą większości swoich wartości odżywczych. Nie rozwiną się na nich drobnoustroje oraz pleśń. Jednak temu procesowi nie mogą zostać poddane wszystkie potrawy i produkty spożywcze. Należą do nich surowce, których komórki zostaną uszkodzone w trakcie zamarzania – są to na przykład miękkie sery, ugotowany ryż, ziemniaki, makaron, sałata. Co zatem można mrozić?
By mieć w zapasie gotowy obiad na pracowity dzień, warto włożyć do zamrażarki niektóre ostudzone potrawy. Do mrożenia nadają się na przykład pierogi, krokiety, mięso, ryba oraz pyzy. By cieszyć się cały rok pysznymi koktajlami, dobrze jest zamrozić owoce sezonowe. Jagody mrożone, truskawki oraz maliny będą nadawały się do naleśników, jogurtów oraz innych dań i deserów. Ich smak będzie tak samo dobry jak w przypadku świeżych owoców i przypomni o lecie. To samo tyczy się warzyw, na przykład groszku, fasolki szparagowej, kalafiora czy marchewki. Wystarczy wyjąć składniki z zamrażarki, by mieć pomysł na obiad danego dnia. Mrożenie żywności zapobiega jego zmarnowaniu, jeśli zostanie kupione w większej ilości. Oczywiście należy pamiętać o maksymalnym czasie, jaki dane produkty mogą spędzić w zamrażarce. Raz rozmrożonego jedzenia nie wolno mrozić ponownie. Stosowanie się do tych zasad pozwoli dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych z warzyw i owoców szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy ich dostępność w sklepach jest ograniczona.